Hem » Symaskinsguide

Symaskinsguide

Vid köp av symaskin på symaskinskungen.se har kunden FULL garanti, där vi står för fraktkostnaden vid garantiärende.

Allmänt

Symaskiner kan man räkna in som 4 grupper. (Mekanisk, Elektronisk, Overlock och Broderimaskin)

Skillnaden

1. Mekanisk maskin ställer man in sömmen, stygnlängden, stygnbredden för sig med rattar. Så du får den sömmen som du vill ha.

2. Elektronisk maskinen ställer man in sömmen med en enkel knapptryckning så ställer sömmen in sig automastisk både stygnlängden och stygnbredden. Men detta kan man ändra beroende på vad man själv vill ha!
Du får även information av maskinen vilken pressarfot, pressarfot tryck och trådspänning du skall använda för att få ut det bästa av sömmen.

3. Overlock är en kantmaskin med 2, 3, 4 eller 5 trådar.
Overlock använder man när man syr ihop kläder t.ex. Sidan på alla tröjor och T-shirt för maskinen klipper tyget först innan den fållar tyget. Man kan välja mellan olika sömmar t.ex. Small kantsömnad, Bredd kantsömnad, Flatlock, Säkerhetssöm, Rullfåll och täcksöm/Kedjesöm.

4. Broderimaskin är i grund och botten en elektronisk maskin fast man kan koppla till en broderi enhet så man kan sätta på en broderibåge så att man kan göra sina mönster.
Köp av en broderimaskin får man broderi bilder med som är lagrade i maskinen, men man kan också köpa till ett dataprogram så att man kan skapa sina egna broderier/bilder. Där finns även texter i olika storlekar.

Hur du väljer symaskin

Att kunna använda en symaskin är en praktisk färdighet att ha, dels eftersom det är en underbar hobby men också eftersom det kan spara dig massor av pengar. Du kan använda en symaskin för att göra alla möjliga fantastiska saker, från kläder till julpynt till inredningsdetaljer, så att du kan njuta av en avkopplande kväll med din maskin samt skapa ett fantastiskt objekt i gengäld för allt ditt hårda arbete.

Om du har funderat på att köpa en symaskin så vet du redan att det finns hundratals olika modeller att välja mellan, vilket kan göra det svårt att veta vilken som är bäst för dig.

Vår köpguide för symaskiner kommer att ge dig all information du behöver om symaskiner så att du kan avgöra vilken modell som är rätt för dina behov.

Typer av symaskin

Det finns tre huvudsakliga typer av symaskiner tillgängliga. Dessa är elektroniska, datoriserade och overlock symaskiner.

Elektroniska symaskiner
Maskinens hastighet kan styras via en fotpedal så att händerna är fria att arbeta med tyget. Elektroniska maskiner varierar kraftigt i pris och kapacitet, men grundläggande modeller har fortfarande ett bra urval av sömstilar och -längder.

Datoriserade symaskiner
Denna typ av maskin har flera motorer som styr olika funktioner. Datoriserade maskiner innehåller ett chip som kan lagra hundratals avancerade systilar och typer av sömmar, samt producera extremt precisa och korrekta resultat. De har i allmänhet en skärm och en styrplatta så att du kan ställa in program och alternativ. Du har också möjlighet att ladda ner annan information till maskinen.

Overlock symaskiner
Overlock-symaskiner är konstruerade för att ge fållar och sömmar en professionell finish, vilket kan vara användbart om du planerar att göra massor av kläder eller inredningsdetaljer såsom gardiner och överkast De är dock inte ett substitut för datoriserade eller elektroniska symaskiner eftersom de inte kan utföra alla de funktioner du kan tänkas behöva.

Funktioner

För att välja rätt symaskin behöver du en som utför de funktioner du kommer ha användning för. Följande tabell visar de vanligaste symaskinsfunktionerna och vad de används till.

Funktion Syfte
Urval av sömmar Med en grundläggande modell får du ett urval av sex olika sömmar, medan bästa modellerna kan ge fler än 300. Det är viktigt att ha knapphålssöm, sicksack och raksöm tillgängliga för grundläggande sömnad, men om du vill göra mer avancerade saker behöver du dekorsöm, osynlig fållsöm, overlock-söm och quiltningssöm.
Friarm En friarmsfunktion kan användas om du ska sy runt byxben, manschetter och dylikt.
Pressarfötter Majoriteten av symaskiner har två eller flera pressarfötter (den del som håller ner tyget så att nålen kan passera över det). Olika fötter kan hjälpa till med olika arbeten som att sy runda knapphål eller sy på dragkedjor. Du kan få massor av olika pressarfötter som kan tas loss, såsom lätta fötter för sömnad av ömtåliga material.
Justerbart pressarfotstryck Detta hjälper symaskinen att arbeta med tyger av olika vikt. Tjockare tyger behöver mer tryck och tunnare tyger som siden kräver ett lättare tryck.
Spole Du kan hitta maskiner med toppmatad och frontmatad spole. Frontmatade spolar finns ofta på mer grundläggande maskiner eftersom spolkapseln måste avlägsnas när den behöver bytas. Toppmatade spolar anses i allmänhet lättare att arbeta med.
Informationsfönster De flesta datoriserade symaskiner har ett informationsfönster som visar vilka program och inställningar du använder och visar också när du ändrar inställningar.
Nålpåträdare Denna utför det besvärliga jobbet med att trä tråden genom nålen så att du inte behöver göra det själv.
Nålplatta Denna går runt nålen vid basen av maskinen, går över matartänderna och döljer spolen.
Matartänder De små ”tänderna” som drar tygen genom nålplattan medan maskinen arbetar.

Andra faktorer att ta hänsyn till

När du väljer en symaskin bör du även ta hänsyn till följande faktorer:

Budget
Om du just har börjat sy är det nog bäst att börja med en enklare modell eftersom de är lättare att använda. Du kan köpa en anständig maskin som kommer att ha alla funktioner du behöver för att komma igång för mindre än 2000 kronor. När du har fått upp självförtroendet eller om du bestämmer dig för att sy mer regelbundet kan du uppgradera till en mer komplicerad maskin. Dessa kan kosta upp till 100 000 kronor.

Lagring och vikt
Såvida du inte är så lyckligt lottad att du har ett eget syrum i ditt hem så kommer du att behöva lagra din maskin någonstans och ta ut den varje gång du ska använda den. Därför är det viktigt att välja en modell som kan lagras lätt och väger tillräckligt lite för att flyttas runt.

Tillbehör
Det finns massor av tillbehör till symaskinen som du kan köpa efter att du övat upp dina färdigheter, så se till att välja en modell som det finns många tillbehör till.

Styrka
Om du tror att du kommer sy med tjocka och tunga tyger så bör du se till att du väljer en maskin som är stark nog för att klara av detta.

Finns inget som matchar ovan filtrering. Vänligen ändra dina val.